Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2016  
         
  Articol:   CRITICA LUI HAMSUN ASUPRA LUI IBSEN – O RECEPTARE A RECEPTĂRII PIESEI ROSMERSHOLM / HAMSUNS KRITIKK AV IBSEN - EN RESEPSJON AV ROSMERSHOLM-RESEPSJONEN?.

Autori:  EIVIND TJØNNELAND.
 
       
         
  Rezumat:  Critica lui Hamsun asupra lui Ibsen – o receptare a receptării piesei Rosmersholm. Acest articol își propune să demonstreze modul în care Hamsun a utilizat receptarea piesei ibseniene Rosmersholm în propriul său articol programatic despre o noua literatură psihologică. Critica negativă îndreptată de Hamsun asupra operei lui Ibsen pentru punerea în scenă a unor personaje “atipice”, “incomprehensibile” sau “în pragul nebuniei” ca un soi de proiect elitist al anilor 1890-1891, s-a transformat într-un proiect pozitiv prin noua poetică a lui Hamsun. Cu toate acestea, Hamsun își maschează dependența sa de Ibsen prin faptul că îl consideră pe Rosmer, personajul principal al piesei ibseniene, drept un clișeu naturalist. 

Cuvinte cheie: Hamsun, Ibsen, literatură psihologică, receptare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă