Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2015  
         
  Articol:   PERSPECTIVE PSIHOMECANICE ASUPRA MĂRCILOR DE CLASĂ NOMINALĂ ÎN TAGBANA: UN SISTEM DE PSIHOSISTEME / PERSPECTIVES PSYCHOMÉCANIQUES SUR LES MARQUEURS DE CLASSE NOMINALE EN TAGBANA: UN SYSTÈME DE PSYCHOSYSTÈMES.

Autori:  KONÉ KIYOFON ANTOINE.
 
       
         
  Rezumat:  Perspective psihomecanice asupra mărcilor de clasă nominală în Tagbana: un sistem de psihosisteme. Încercăm să demonstrăm că mărcile clasei nominale k, l, m, p, t, şi w formează trei microsisteme coerente având un fundament semantic, adică: a) microsistemul w / k, vizând genul animat versus genul inanimat; b) microsistemul m / l, trimiţând la opoziţia continuu versus discontinuu; c) microsistemul t /p vizând pluralul continuu versus pluralul discontinuu. În plus, se va demonstra că această sistematică manifestă fenomene semnalate de către Guillaume (1987: 123) conform cărora : operaţiunile fondatoare ale limbii sunt în mod esenţial operaţiuni simple, extrem de simple, puţin numeroase, repetate în mod constant în locul propriilor lor rezultate.

Cuvinte cheie: marcă de clasă nominală, gen, referent, Niger-Congo, Gur, Tagbana.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă