Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2015  
         
  Articol:   ABORDARE CONTRASTIVĂ FRANCEZĂ/LIMBĂ FRANCEZĂ DE SEMNE (LSF): EMPIRISM SAU PSIHOMECANICĂ / APPROCHE CONTRASTIVE FRANÇAIS/LANGUE DES SIGNES FRANÇAISE: EMPIRISME OU PSYCHOMÉCANIQUE.

Autori:  PHILIPPE SÉRO-GUILLAUME.
 
       
         
  Rezumat:  Abordare contrastivă franceză/ limbă franceză de semne (LSF): empirism sau psihomecanică. Singularitatea semnificanților manuali ai limbilor de semne face ca autorii interesați de acest aspect să aprecieze adesea faptul lingvistic în funcție de efectul produs asupra persoanei. Acest empirism al metodei e dublat de un subiectivism rațional. După examinarea succintă a lucrărilor acestor savanți impresioniști, voi căuta să probez că, în perspectiva psihomecanicii lui Guillaume, ni se permite să ne îndreptăm dinspre efect spre cauză și să explicăm dincolo de aparențe că procesul lingvistic în cauză este de o mare utilitate în materie de cercetare. Această extensiune a psihomecanicii spre o limbă nonvocală probează încă o dată, dacă era necesar, larga deschidere a psihomecanicii limbajului.

Cuvinte cheie : limbă de semne, empirism, iconicitate psihomecanică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă