Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2013  
         
  Articol:   ANGAJAREA POEZIEI? ORIZONTURI ROŞII. APARIŢIA IRONIEI ÎN POEZIA ROMÂNEASCĂ POSTBELICĂ / ENGAGER LA POÉSIE ? HORIZONS ROUGES. ESSORS DE L’IRONIE DANS LA POÉSIE ROUMAINE D’APRÈS-GUERRE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Angajarea poeziei? Orizonturi roșii. Apariţia ironiei în poezia românească postbelică. Pornind de la prejudecata sartriană conform căreia noțiunea de poezie ar fi incompatibilă cu cea de angajament, lucrarea de față urmărește modul în care instaurarea regimului comunist în România la ieșirea din cel de-al Doilea Război Mondial determină o angajare a poeziei în raport cu realitatea, altfel decât cea de tip militant. Este vorba de o angajare prin ironie, concept cu care, la prima vedere, poezia se anunță la fel de puțin compatibilă.

Cuvinte cheie: ironie, poezie, angajament, comunism, Geo Dumitrescu, Eugen Jebeleanu, Nina Cassian

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă