Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2013  
         
  Articol:   EXISTĂ VREO FEMEIE ÎN ACEST TEXT? FANTOMA HANULUI LUI MÂNJOALĂ / IS THERE A WOMAN IN THE TEXT? THE GHOST OF MÂNJOALĂ’S INN.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Există vreo femeie în acest text? Fantoma Hanului lui Mânjoală. Povestea lui Caragiale, Hanul lui Manjoala, descifrează poziția femeilor într-o societate patriarhală, ceea ce Simone de Beauvoir numește grațiile de temniță ale femininității înlănțuite de lege și obicei. Statutul marginal al hanului stabilește un spațiu coeziv vis-à-vis de hotelul New-Yorkez, gazda nefericitei aventuri a lui Dominique Strauss-Kahn. Într-un context literar comparatist, povestea și incidentul oferă un registru de voci feminine care vorbesc despre o identitate comună, experiențe împărtășite reciproc, și un trecut colectiv. Dintr-o țară îndepărtată de voci fără sunet sau dintr-un spațiu imediat, cele două personaje feminine invită cititorul să le descopere și să le readucă la viață încărcate de noi posibilități. Astfel, întrebările pe care intenționez să le explorez adresează atât identitatea acestor femei, cât și ceea ce ne spun nouă poveștile lor.

Cuvinte cheie: Caragiale, tacere, patriarhie, sexualitate, homosocialitate, vrajitorie, subaltern, femininitate

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă