Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   STRUCTURA MORFOLOGICĂ COMPARATĂ A VERBULUI FRANCEZ, PROVENSAL, ITALIAN, SPANIOL ŞI LATIN / STRUCTURE MORPHOLOGIQUE COMPARÉE DES VERBES FRANÇAIS, PROVENÇAL, ITALIEN, ESPAGNOL ET LATIN.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Structura morfologică comparată a verbului francez, provensal, italian, spaniol şi latin. Pentru a analiza sistemul verbal al unei limbi, se cuvine să se facă, întâi, inventarul diferitelor forme pe care le pot cunoaşte verbele din acea limbă; astfel se va ajunge (1) să se identifice în fiecare dintre aceste forme diferitele secvenţe care constituie un segment morfologic definit ca o suită de foneme independente faţă de vecinătăţile lor, (2) să se considere ca membre ale uneia şi aceleiaşi forme toate segmentele morfologice care sunt în distribuţie complementară, (3) şi să se identifice diferitele clase de unităţi morfologice pa care limba respectivă le prezintă, împreună cu aspectele combinatorii ale acestora. Aceasta permite să se ajungă la o formulă generală şi globală pe care o putem, în mod legitim, numi structură morfologică a verbului. Pentru a stabili această formulă aproape algebrică, trebuie să se fixeze câteva convenţii de notare procedând precum lingviştii generativişti în diferitele lor demersuri de formalizare. Se poate de asemenea reprezenta grafic această formulă prin ceea ce desemnează matematicienii prin grafice, adică prin ansamblul de vârfuri şi de arcuri, arcurile legând în mod orientat alte arcuri între ele. Vom prezenta în aceste două moduri structura morfologică a verbului francez şi a verbului din alte limbi romanice, precum şi structura verbului latin.

Cuvinte cheie: analiză morfologică comparată, verbul din franceză, latină şi limbile romanice. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă