Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   CONJUNCTIV ŞI DEFLEXIVITATE ÎN LIMBA ROMÂNĂ: ABORDARE SINCRONICĂ ŞI CONTRASTIVĂ / SUBJONCTIF ET DÉFLEXIVITÉ EN ROUMAIN: APPROCHE SYNCHRONIQUE ET CONTRASTIVE.

Autori:  DIDIER BOTTINEAU, ROMANA TIMOC-BARDY.
 
       
         
  Rezumat:  Conjunctiv şi deflexivitate în limba română: abordare sincronică şi contrastivă. Conjunctivul românesc este format din marca preverbală să, al cărei statut este obiect de discuţie, şi dintr-un verb conjugat, fie la indicativ (persoana întâia şi a doua) fie la forma specifică a subjonctivului romanic (persoana a treia). În acest studiu se arată că apariţia în limbă a mărcii preverbale să ilustrează noţiunea guillaumiană numită deflexivitate. Articolul examinează acţiunea deflexivităţii în cazul conjunctivului românesc şi leagă fenomenul de altele similare precum infinitivul şi de fapte asemănătoare din câteva limbi.

Cuvinte cheie: limba română, conjunctiv, deflexivitate, Gustave Guillaume, psihomecanică. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă