Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   MOTIVAREA PSIHOGENICA A SEMNIFICANTULUI IN DOUA VERBE ALE LIMBII PORTUGHEZE: «SER» SI «IR» / MOTIVATION PSYCHIQUE DU SIGNIFIANT (COTE RADICAL) DANS DEUX VERBES PORTUGAIS «SER» ET «IR».

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Motivaţia psihogenică a semnificantului în două verbe ale limbii portugheze: ser şi ir. Dintre verbele neregulate din limba portugheză, cele care prezintă un interes deosebit sunt ser şi ir. Similar verbelor corespondente din spaniolă şi franceză, specificul acestor verbe este acela de a cuprinde în structura lor o combinaţie de trei radicali adiţionali, pentru întregirea unităţii combinaţiei sistematice de perspective psihice. În acest fel se realizează modificarea radicalului lor în funcţie de mod, ordonarea cinetică a timpului din univers şi a epocii (la aşa-numitele moduri personale), precum şi a rangului şi a numărului persoanei de sprijin. Principiul repartizării, din punct de vedere psihic, nu este deloc arbitrar, după cum vom demonstra în cele ce urmează.

Cuvinte cheie: portugheză, ser, ir, verb, radical, motivare, Guillaume.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă