Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2010  
         
  Articol:   METAFICŢIUNE ISTORIOGRAFICĂ ÎN CĂUTAREA FURUSATO. ŌE KENZABURO ŞI MURAKAMI HARUKI.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Chiar și înainte de secolul al XX-lea, conceptul de modernizare în Japonia a fost reprezentat de o negociere constantă cu tradiția culturală, indiferent dacă această tradiție semnifica intuiția unei Japonii mitice sau o reinterpretare a unei tendințe culturale anterioare. În literatura postbelică, scriitori precum Ōe Kenzaburo sau Murakami Haruki au încercat o reconstruire a identității naționale japoneze, prin intermediul “metaficțiunii istoriografice”, care s-a dovedit a avea, în domeniul literaturii japoneze contemporane, o semnificație politică mai profundă decât cea din construcțiile sale occidentale. Reinterpretarea istoriei ia forma unei analize al cărei scop este de a contura o identitate autentic japoneză, numită furusato pentru a sublinia ideea unei Japonii orientată spre natură. Această lucrare va analiza modul în care istoria este rescrisă în cuprinsul romanelor Strigătul tăcut și Cronica păsării-arc, accentuând următoarele aspecte : modul în care Occidentul reprezintă acel “altceva” care îndeamnă individul la re-evaluare, alunecarea într-o profunzime întunecată pe post de tehnică narativă pentru a ilustra natura căutării, violența ca un început necesar al experienței și, în cele din urmă, maniera în care fiecare autor alege să-și finalizeze propriul studiu.

Cuvinte cheie: metaficțiune istoriografică, identitate națională japoneză, furusato, Ōe Kenzaburo, Strigătul tăcut, Murakami Haruki, Cronica păsării-arc.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă