Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2009  
         
  Articol:   YUKIO MISHIMA: THYMOS SAU DORINŢA DE RECUNOAŞTERE ÎN CADRUL CODULUI BUSHIDŌ.

Autori:  RODICA FRENŢIU.
 
       
         
  Rezumat:  Prin acest studiu se încearcă analizarea posibilelor motivaţii, atât evidente cât şi problematice, din spatele sinuciderii ritualice (seppuku) comise de japonezi în numele Împăratului Armatei în 1970. Istoria este un proces incoerent sau de neînţeles întrucât lupta omului de hrană este deseori înlocuită de thymos, dorinţa cuiva ca alţii să recunoască valoarea sau sistemul de valori al idealurilor sau scopurilor nobile pentru care e dispus să se sacrifice, ignorând instinctul de autoconservare. Yukio Mishima era foarte pesimist în privinţa Japoniei contemporane, caracterizată de pragmatism şi materialism. Cu timpul, a crescut consumul, dezechilibrand astfel armonia tradiţională a spiritualităţii japoneze. Posibilităţile tehnologice de a îmbunătăţi existenţa umană pare să fi alterat inevitabil evoluţia morală a limbii japoneze contemporane. Fiind împotriva acestui fond de costuri şi beneficii, scriitorul japonez credea că doar omul thymotic, „omul furiei”, poate lupta pentru recunoaşterea şi salvarea sufletului japonez (yamato damashii). Considerată timp de secole ca fiind adevarata artă de a muri, sinuciderea lui Yukio Mishima s-a transformat dintr-un gest „frumos” în protest şi acuzare: în societatea japoneză începuse tranziţia de la o societate închisă la una deschisă, guvernată de anxietate, în care indivizii se confruntau cu propriile decizii.

Cuvinte cheie: thymos (dorinţă de recunoaştere), seppuku (sinucidere ritualică), estetică, ideologie, bushidō (codul samurailor)
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă