Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2009  
         
  Articol:   SENSUL DENOTATIV AL SUBSTANTIVELOR COMUNE.

Autori:  ŞTEFAN OLTEAN.
 
       
         
  Rezumat:  Acest articol propune o analiză în cadrul unei reţele semantice logice de aspecte asociate cu sensul denotativ al substantivelor comune descriptive şi non-descriptive. Primele trei părţi cuprind noţiuni teoretice (înţeles, lumi imposibile, identitate interspaţială), în timp ce următoarele secţiuni cuprind semantica substantivelor comune. Spre deosebire de numele proprii care sunt cuvinte singulare, substantivele comune sunt în general termeni cu o structură internă: pot desemna rigid, ca în cazul termenilor non-descriptivi, fenomene naturale, culori, sau pot sa nu desemneze în mod rigid, ca în cazul substantivelor descriptive care arată entităţi diferite în lumi diferite.

Cuvinte cheie: simţ, referinţă, intensiune, extensiune, lumi posibile, indentitate între lumi, termeni singulari, termeni generali, desemnanţi rigizi, desemnanţi nerigizi, nume proprii, termeni descriptivi, termeni non-descriptivi, tipuri naturale.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă