Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2009  
         
  Articol:   DDR-PHRASEOLOGIE ODER PARTEIJARGON? EINE FALLSTUDIE AM BEISPIEL VON GOODBYE, LENIN! / FRAZEOLOGIE EST-GERMANĂ SAU UN JARGON AL PARTIDULUI COMUNIST? STUDIU DE CAZ PRIVIND FILMUL „ADIO, LENIN!”.

Autori:  LAURENT GAUTIER.
 
       
         
  Rezumat:  Această lucrare propune o analiză frazeologică a filmului de succes „Adio, Lenin !”, al lui Wolfgang Becker, având ca scop demonstrarea ca multe din trăsăturile stilistice care sunt considerate ca fiind specifice jargonului impus şi folosit de fostul Partid Comunist din Germania de Est (SED) pot şi ar trebui să fie studiate din punct de vedere frazeologic. După definirea varietăţii est-germane privind folosirea limbii, cea mai mare parte a lucrării conţine o analiză funcţională a frazemelor -forme prototip şi modificate- folosite în film, cât şi a rolului lor privind latura ironică a acestuia.

Cuvinte cheie: frazeologie, GDR, film, „Adio, Lenin !”.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă