Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2009  
         
  Articol:   POUR UNE GRAMMAIRE À L’INDICATIF. PRÉSENTATION DE LA GRAMMAIRE CRITIQUE DE L’ITALIEN / GRAMATICA LA INDICATIV. PREZENTAREA UNEI CRITICI A GRAMATICII ITALIENE.

Autori:  JACQUELINE BRUNET.
 
       
         
  Rezumat:  Scopul principal al acestui articol este prezentarea cărţii „O gramatică critică a limbii italiene- volumul 16 (Verb 4. Moduri si timpuri)” care a fost publicată recent. Prima parte a acestui articol numeşte principiile teoretice şi metodologice care au stat la baza elaborării prezentei cărţi. Perspectiva este atât critică, cât şi descriptivă: critică deoarece se doreşte demonstrarea faptului că formularea regulilor din gramaticile normative sunt de cele mai multe ori prea stricte, daca nu chiar arbitrare şi se contrazic de la o gramatică la alta ; descriptive deoarece analizează expresii din producţii contemporane precum literatura, publicitatea, critica etc. Analiza acestor expresii a făcut posibilă decoperirea unor constante, preferinţe şi regularităţi. Astfel, soluţia a fost compararea normelor, a utilizatorilor şi exprimarea unei preferinţe mai degrabă pentru o gramatică a indicativului decât a imperativului (dites, ne dites pas). Anumite indicaţii pot fi formulate lunându-se în considerare implicarea studenţilor în rezolvarea unei cerinţe în clasă, în timpul unui curs de gramatică : au participat la adunarea de exemple şi analizarea lor ; s-au implicat cu entuziasm, adresându-se autorilor contemporani care abordau subiecte de interes pentru studenţi.

Cuvinte cheie: imperativ, indicativ, italiană, reguli gramaticale.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă