Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2008  
         
  Articol:   MODUL DE PERCEPERE A DISCURSULUI. DEZVOLTAREA CAPACITĂŢII TRADUCĂTORULUI DE A CONŞTIENTIZA CHESTIUNILE LEGATE DE RELEVANŢA DISCURSULUI.

Autori:  SILVIA IRIMIEA.
 
       
         
  Rezumat:  Acest articol studiază câteva chestiuni relevante legate de discurs, care au un efect asupra traducerilor și, implicit, ar trebui studiate de către traducători. Acestea reies din discutarea unor abordări intimidante, vechi și mai recente, până la încercarea discursului de a găsi o cale comună spre predarea discursului. Apoi tratează aspecte precum: macrostructurarea funcțională a discursului, elementele discursului, relații și semnale, variabile semnificative pentru discurs, realizare coerenței la nivel micro și macrodiscursiv. Articolul scoate în evidență câteva procedee lingvistice eficiente, care asigură retorica discursului. În ultimul rând, alte aspecte precum așteptările cititorilor sunt dezbătute în sensul cadrului general al conceptelor discursive și al conceptului de variabile discursive definite din punct de vedere cultural, precum scenarii și scheme.

Cuvinte cheie: discurs, macrostructurare la nivel funcțional, coerență, așteptările cititorului, producerea și calitatea discursului
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă