Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2004  
         
  Articol:   RECENZII - VRAJA NUMELUI, SERIA DE STUDII ONOMASTICE, SERIA MISCELLANEA, EDITATĂ DE MARIA GIOVANNA ARCAMONE, GIORGIO BARONI ŞI DONATELLA BREMER, ED. ETS, 2002 / RECENSIONE - L’INCANTO DEL NOME, COLLANA DI STUDI ONOMASTICI, SERIE MISCELLANEE, A CURA DI MARIA GIOVANNA ARCAMONE, GIORGIO BARONI E DONATELLA BREMER, EDIZIONI ETS, 2002.

Autori:  MARIANA ISTRATE.
 
       
         
  Rezumat:  L’incanto del nome deschide colecţia de studii onomastice Nominatio, menită studierii numelor proprii din perspectivă fie lexicografică, fie monografică sau intratextuală. Inclus în seria Miscellanea, volumul reproduce actele Simpozionului de onomastică literară, organizat în cadrul cursului de perfecţionare universitară în critică literară, de la Milano, din anul 2001. În felul acesta, aşa cum reiese din cuvântul introductiv semnat de Giorgio Baroni, s-a oferit cursanţilor posibilitatea de a se pune în contact cu un sector deosebit al criticii literare. Iată, deci, încă un domeniu care se arată interesat de numele propriu, critica literară adăugându-se lingvisticii, antropologiei, psihologiei… Fiecare dintre aceste discipline încearcă, în funcţie de propriul punct de vedere, să dezlege „vraja numelui”. Important rămâne faptul că tot mai des se vorbeşte de o nouă disciplină, care înglobează în aria sa, toate eforturile de a studia numele propriu în textul literar, onomastica literară. Studiile din volumul pe care îl supunem atenţiei stă sub semnul unei asemenea abordări, dat fiind că folosirea intratextuală a numelui propriu antrenează mecanisme semnificative dintre cele mai complexe.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă