Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2004  
         
  Articol:   VON DEM ZUSAMMENWACHSEN DER DEUTSCHEN SPRACHE IN OST UND WEST NACH DER WENDE / CU PRIVIRE LA UNIFICAREA LIMBII GERMANE DIN EST ŞI VEST DUPĂ 1989.

Autori:  ELENA VIOREL.
 
       
         
  Rezumat:  Cu privire la unificarea limbii germane din Est şi Vest după 1989. După patru decenii de coexistenţă a două state germane cu sisteme social-politice diferite, anul 1989 reprezintă, prin unificarea celor două „Germanii”, o cotitură nu numai în evoluţia politică, ci şi în ceea ce priveşte ansamblul limbii. Schimbări spectaculoase, inovaţii lingvistice, mutaţii semantice îşi găsesc expresia în special în lexicul germanei contemporane. Demersul nostru oferă exemple în acest sens insistând asupra principalelor momente ce marchează această evoluţie. Ne vom opri în cele ce urmează şi asupra noii ediţii din 1991 a Duden-ului, de data aceasta unificat, asupra inovaţiilor lexicale şi a disputelor lingviştilor, deopotrivă din Est si Vest, cu privire la noua realitate lingvistică a Gemaniei unificate.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă