Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2004  
         
  Articol:   RÉFLEXIONS SUR LES CATEGORIES VERBALES DANS LES LANGUES ROMANES, ET SPÉCIALEMENT SUR L’ASPECT / REFLECŢII ASUPRA CATEGORIILOR VERBALE ALE LIMBILOR ROMANICE, ÎN SPECIAL ASUPRA ASPECTULUI.

Autori:  ROMANA TIMOC-BARDY.
 
       
         
  Rezumat:  Reflecţii asupra categoriilor verbale ale limbilor romanice, în special asupra aspectului. De pe bazele teoretice ale psihosistematicii limbajului, articolul îsi propune o succintă examinare a aspectului verbal numit transcendent, în patru limbi romanice (franceza, italiana, spaniola si româna). Se pledeaza pentru introducerea acestei categorii şi în studiul limbii române. Se examineaza contrastiv relatiile aspect-diateza, aspect-timp, subliniindu-se specificul românei. În timp ce în celelalte limbi romanice transcendenta verbala are un caracter de generalitate si se aplica întregului sistem verbal, putând uneori interfera cu diateza, în română ea este total disociată de diateza, rămânând legată de categoria timpului.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă