Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   PRECARITATE ȘI VINDECARE: DESPRE ROLUL DEPLÂNGERII ÎN THE FARMING OF BONES (1998) DE EDWIDGE DANTICAT / PRECARITY AND HEALING: ON THE ROLE OF GRIEF IN EDWIDGE DANTICAT’S THE FARMING OF BONES (1998).

Autori:  ÁGNES ZSÓFIA KOVÁCS.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.2.19

Article history: Received: 9 February 2022; Revised: 20 April 2022; Accepted: 3 May 2022; Available online: 30 June 2022; Available print: 30 June 2022
pp. 329-346

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Precaritate și vindecare: despre rolul deplângerii în The Farming of Bones (1998) de Edwidge Danticat. The Farming of Bones (1998) de Edwidge Danticat e o relatare ficțională a masacrului din Parsley, rămas nedocumentat, unde în 1937 muncitori haitieni migranți au fost uciși de guvernul lui Rafael Trujillo în Republica Dominicană. Lucrarea plasează romanul în tradiția diasporică africană a scriiturii despre trecutul traumatic, masacrul din Parsley fiind un asemenea eveniment traumatic în literatura diasporică haitiană. Studiul evidențiază problema critică a faptului că, spre deosebire de majoritatea ficțiunilor post-coloniale, această poveste diasporică haitiană a găsirii unei voci și a unei posibilități de acțiune nu reușește să furnizeze o valență terapeutică satisfăcătoare sau o explicație a suferinței individuale. Lucrarea propune aplicarea conceptului de precaritate al lui Judith Butler pentru a repune în discuție problema vindecării rănilor trecutului în romanul lui Danticat. Pentru Butler, relaționarea socială face subiecții vulnerabili în structura socială pe care o populează, însă această vulnerabilitate poate avea și un potențial, în sensul că experiența vulnerabilității sociale poate fi împărtășită în acte improvizate de solidaritate. Lucrarea afirmă că precaritatea are un potențial limitat în roman, fapt ce poate fi detectat prin analiza imaginilor apei. Amabelle Désir, protagonista, trăiește o viață precară deja înainte de masacrul din Parsley, însă brutalitatea la care este supusă o izolează social și mai mult ulterior. Ea nu este în stare să-și aducă mărturia, trăiește în trecut, deplângându-și iubitul mort. Reprezentarea precarității în imaginile apei din roman indică faptul că luând legătura cu fostul ei angajator în 1961 îi provoacă eroinei un sentiment trecător de conexiune și comunitate care îi permite să se sinucidă în cele din urmă. Acest element de vindecare trunchiată poate fi interpretat ca potențial limitat al precarității disponibil în contextul diasporic haitian.

Cuvinte-cheie: Edwidge Danticat, Toni Morrison, Judith Morrison, Judith Butler, istoria literaturii diasporice haitiene, empowerment, vindecare, precaritate, deplângere
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă