Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   FIGURA ANTROPOMORFIZATĂ A MOTANULUI ÎN POVESTEA „MOTANUL ÎNCĂLȚAT” DE FRAȚII GRIMM ȘI ÎN SERIA DE BASME „PETTSON ȘI FINDUS” DE SVEN NORDQVIST / DIE ANTHROPOMORPHISIERTE GESTALT DES KATERS IM MÄRCHEN „DER GESTIEFELTE KATER” DER BRÜDER GRIMM UND DER MÄRCHENSERIE „PETTERSON UND FINDUS” VON SVEN NORDQVIST.

Autori:  ANITA-ANDREEA SZÉLL.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.2.15

Article history: Received: 26 October 2021; Revised: 18 November 2021; Accepted: 27 November 2021; Available online: 30 June 2022; Available print: 30 June 2022
pp. 271-288

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Figura antropomorfizată a motanului în povestea „Motanul încălțat” de Frații Grimm și în seria de basme „Pettson și Findus” de Sven Nordqvist. Această lucrare își propune să reunească trei domenii științifice care i-au fascinat dintotdeauna pe cercetătorii și cititorii de basme: basmul, psihologia și antropologia. Majoritatea basmelor tratează subiecte și probleme centrale ale vieții umane; atât basmele, cât și psihologia și antropologia abordează teme care reflectă realitatea propriei persoane. Domeniile selectate, pe a căror bază se structurează analiza servesc la descrierea modului în care eroii umani și companionii animali ai acestora își modelează viața și cum aceștia evoluează și se dezvoltă grație ajutorului unui animal. Culegerea de basme a fraților Grimm a fost a treia cea mai frecvent publicată scriere în lume, după Biblie și după Coran. De-a lungul vremurilor Poveștile Fraților Grimm au influențat mulți autori din literatura universală; unele basme din colecție au fost surse de inspirație pentru numeroase basme culte. Pe baza acestor considerente lucrarea de față își propune să realizeze o analiză comparativă între basmul din culegerea fraților Grimm Motanul Încălțat și seria de basme Pettson și Findus a autorului suedez Sven Nordqvist.

Cuvinte-cheie: Motanul încălțat, Findus, psihologie antropologică, antropomorfizare, analiză comparativă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă