Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   URSUL BRUN ÎN ROMANUL LUI ION. D. SÎRBU: MITOLOGIE POPULARĂ ÎN FABULA SATIRICĂ DANSUL URSULUI / THE BROWN BEAR IN THE NOVEL OF ION D. SÎRBU: FOLK-MYTHOLOGY IN THE SATIRICAL FABLE THE DANCE OF THE BEAR.

Autori:  IONUCU POP.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.2.11

Article history: Received: 14 February 2022; Revised: 10 May 2022; Accepted: 17 May 2022; Available online: 30 June 2022; Available print: 30 June 2022
pp. 191-206

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Ursul brun în romanul lui Ion. D. Sîrbu: Mitologie populară în fabula satirică Dansul Ursului. Ultimul roman antum al lui Ion D. Sîrbu, Dansul ursului, purtând subtitlul “Roman pentru copii și bunici”, demonstrează o înțelegere și o simbolizare foarte nuanțate a lumii animale. Acest articol își propune să analizeze romanul care, după cum sugerează și titlul, abundă în imaginar animal, punând accent pe caracteristicile sale de fabulă și pe elementele folclorului românesc încorporate de principalul prozator al Cercului Literar de la Sibiu. La fel ca majoritatea operelor antume ale autorului în cauză, Dansul ursului anticipează atitudinea critică și satirică față de regimurile totalitare care avea să definească ulterior cele mai cunoscute cărți postume ale lui Ion D. Sîrbu. Dimensiunea esopică a romanului este facilitată de instrumentarea inteligentă a referinței animale. O astfel de referință este cea a faunei mitologice românești, în analiza căreia lucrarea lui Mihai Coman, Mitologie populară românească se dovedește revelatoare.

Cuvinte-cheie: Ion D. Sîrbu, Cercul Literar de la Sibiu, fabulă, mitologie populară românească, eco-etologie, literatură română postbelică, satiră
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă