Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   „AM DEVENIT ÎNTR-ADEVĂR”: GRASS DE SHERI S. TEPPER ȘI COMPANIONUL POSTUMAN DINCOLO DE DIHOTOMIA ANIMAL/OM / “WE DID BECOME”: SHERI S. TEPPER’S GRASS AND POSTHUMAN COMPANIONSHIP BEYOND THE ANIMAL/HUMAN BINARY.

Autori:  ÁNGELA LÓPEZ-GARCÍA.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.2.06

Article history: Received: 14 February 2022; Revised: 27 April 2022; Accepted: 5 May 2022; Available online: 30 June 2022; Available print: 30 June 2022
pp. 113-124

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: „Am devenit într-adevăr”: Grass de Sheri S. Tepper și companionul postuman dincolo de dihotomia animal/om. Trilogia Arbai (1989-1992) de Sheri S. Tepper adăpostește ființe care pun în dificultate dihotomiile din spatele ansamblului de relații ierarhice între oameni și animale. În primul volum al seriei, Grass, publicat inițial în 1989, Marjorie Westriding, o femeie de rang nobiliar, se revoltă împotriva structurilor sociale antropocentrice și patriarhale, părăsindu-și soțul și devenind companioana unuia dintre exteratereștrii de pe planeta Grass percepuți de oameni ca fiind vulpi. Simbioza ulterioară cu creatura îi conferă nemurire și ea se transformă într-o profetesă, o ființă unică având capacitatea de a călători în timp și spațiu împreună cu „vulpeiul” ei, termenul grassian pentru „una sau o duzină” de vulpi. Statutul ei ca nefiind nici umană, nici extraterestră (și nici animal) îi permite să formeze o identitate postumană care nu mai pune antropocentrismul în nucleul conceptualizării relațiilor umane/non-umane. Articolul de față discută astfel posibilitatea unei critici postumane și ecofeministe a ierarhiilor antropocentrice și patriarhale prin perspectiva romanului lui Tepper, focalizând asupra relației simbiotice și de companie pe care Marjorie o stabilește cu vulpeiul. Această relație este în principal analizată prin prisma conceptului de „symphysis” al lui Ralph R. Acampora, accentuând mai ales capacitatea lui Marjorie de a împărtăși experiențe simfizice ale întrupării cu alte ființe non-umane, în locul doar al unor sentimente de simpatie față de acestea.

Cuvinte-cheie: studii despre animale, antropocentrism, ecofeminism, postumanism, Sheri S. Tepper
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă