Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   „DEVENISEM O VACĂ”: SACRED CESIUM GROUND DE KIMURA YŪSUKE ȘI FIGURING GROUND DE ROBERT MOORE / “I HAD BECOME A COW”: KIMURA YŪSUKE’S SACRED CESIUM GROUND AND ROBERT MOORE’S FIGURING GROUND.

Autori:  SHOSHANNAH GANZ.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.2.03

Article history: Received: 14 February 2022; Revised: 10 May 2022; Accepted: 16 May 2022; Available online: 30 June 2022; Available print: 30 June 2022
pp. 51-68

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: „Devenisem o vacă”: Sacred Cesium Ground de Kimura Yūsuke și Figuring Ground de Robert Moore. Articolul de față urmărește modul în care Sacred Cesium Ground de Kimura Yūsuke (2016; trad. 2019) și Figuring Ground de Robert Moore (2009) dezvăluie manipularea biopolitică a oamenilor și animalelor, demonstrând astfel posibilitatea de a transcende limitele înguste dintre specii. Autorii utilizează amândoi tropi literari cum ar fi absurdul umoristic, adoptarea nebuniei și cultivarea activismului, abordând totodată probleme etice semnalate de studiile critice despre animale. De o importanță specială pentru discutarea comparată a textelor lui Kimura și Moore este modul în care Donna Haraway se auto-identifică drept filozof al „glodului” și luarea în derâdere a filozofiei „cerului” sau abstracției utilizate de Deleuze și Guattari. De asemenea, lucrarea cooptează ideile lui Carol J. Adams despre referentul comun absent în consumul de carne și în pornografie, și dezvoltările acestei concepții în teoria redării a Nicolei Shukin. Lucrarea mai atrage atenția asupra rupturii create prin violența abatoarelor și masacrarea vitelor după dezastrul din 3/11 din Japonia pentru a evidenția suferința animalelor și necesitatea de a accepta experiența comună a speciilor. Cele două cărți facilitează trecerea de la preocuparea capitalistă istorică față de șeptel ca marfă spre o înțelegere a bovinelor ca parte a unei comunități trans-specie.

Cuvinte-cheie: bovine, sacrificare, suferință, literatură, biopolitică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă