Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   PARADIGMA FEMININĂ A CULTURII ÎN CONCEPȚIA LUI ALICE VOINESCU / THE FEMININE PARADIGM OF CULTURE IN ALICE VOINESCU’S CONCEPTION.

Autori:  MAGDA WÄCHTER.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.2.13
Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp. 191-200
FULL PDF

Paradigma feminină a culturii în concepția lui Alice Voinescu. Alice Voinescu, prima femeie doctor în Filosofie din România, propune în conferințele susținute între anii 1933-1943 o paradigmă culturală de tip feminin, în contextul mișcării de emancipare a femeilor din perioada interbelică. În viziunea sa, modelul masculin al cunoașterii, bazat pe gândirea abstractă, trebuie conjugat permanent cu cel feminin, întemeiat pe intuiție și afect, într-o perspectivă totalizatoare modernă. Salvarea eternului uman prin eternul feminin, reprezentat deopotrivă în cultură și în societate de respectul pentru tradiție și continuitate, reprezintă alternativa unei civilizații materialiste, operă a tiparului cognitiv masculin.

Cuvinte-cheie: Alice Voinescu, feminitate, feminism, spiritualitate, masculin, cultură, generație, om nou
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă