Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   DICTATURĂ, MACHISM ȘI DRAMA COMUNITĂȚII CUBANEZE DIN STATELE UNITE ÎN MANIERĂ TRAGIC-COMICĂ: KING OF CUBA DE CRISTINA GARCÍA / DICTATORSHIP, MACHISMO, AND THE CUBAN EXILE DRAMA IN A TRAGICOMIC MODE: CRISTINA GARCÍA’S KING OF CUBA.

Autori:  VERONICA TATIANA POPESCU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.2.09
Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp. 127-142
FULL PDF

Dictatură, machism și drama comunității cubaneze din Statele Unite în manieră tragic-comică: King of Cuba de Cristina García. Cu trei ani înaintea morții lui Fidel Castro, autoarea americană de origine cubaneză, Cristina García, publica o întruchipare imaginară a morții dictatorului cubanez într-o poveste sentimentală, scrisă cu umor negru, în care găsim destine încrucișate, ironii ale sorții, machism, ratare și suferință. Protagoniștii sunt doi octogenari: El Comandante și un cubanez care trăiește în exil. Cu ajutorul lor, García abordează teme precum masculinitate cubaneză, machism, condiția dictatorului, vanitate și ratare. Scrisă într-o manieră tragi-comică, alternând în mod echilibrat tragicul și comicul, oribilul și rizibilul, jalnicul și ridicolul, romanul reflectă diferite perspective asupra unor teme sensibile pentru comunitățile cubaneze de o parte și de alta a Strâmtorii Florida, atacând ideile preconcepute și invitându-l pe cititor să reflecteze asupra relativității adevărului.

Cuvinte-cheie: Fidel Castro, dictatură, machism, comunitate cubanezo-americană, satiră, manieră tragi-comică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă