Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   NU DOAR SINGURA POVESTE: DESPRE NARAȚIUNE, AMINTIRE, ȘI DEVENIREA-DE-SINE ÎN ROMANUL LUI JULIAN BARNES / NOT THE ONLY STORY: NARRATIVE, MEMORY, AND SELF-BECOMING IN JULIAN BARNES’ NOVEL.

Autori:  DIANA MELNIC, VLAD MELNIC.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.2.04
Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp. 47-60
FULL PDF

Nu doar Singura poveste: despre narațiune, amintire, și devenirea-de-sine în romanul lui Julian Barnes. Romanul lui Julian Barnes, Singura Poveste, dezvoltă relaţia amoroasă a naratorului, Paul, cu Susan, o femeie căsătorită, mai în vârstă decât el. Tema este banală, însă modul în care aceasta este abordată de către autor este remarcabil. Mai precis, lucrarea de faţă explorează felul în care naratorul îşi aminteşte povestea sa. Cu ajutorul teoriei despre sinele narativ a lui Paul Ricoeur, sugerăm faptul că protagonistul nu îşi doreşte să prezinte un raport meticulos al evenimentelor care i-au modelat viaţa, ci mai degrabă să se împace cu acestea prin povestire. Așadar, Singura poveste nu expune, neapărat, prima iubire a lui Paul. Este povestea care le include pe celelalte şi pe care el trebuie să o spună pentru a-şi înţelege devenirea de sine.

Cuvinte-cheie: Singura poveste, Julian Barnes, Paul Ricoeur, amintire, povestire, devenire-de-sine, identitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă