Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   POLIFONIE, DIALOGISM, SPAŢIU INTERACTIV ŞI RAPORTURILE LOR CU INTERACŢIUNEA VERBALĂ * POLYPHONIE, DIALOGISME, ESPACE INTERACTIF DANS LEURS RAPPORTS À L’INTERACTION VERBALE.

Autori:  LIGIA STELA FLOREA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.2.12
Published Online: 2020-05-10
Published Print: 2020-06-29
pp. 167-182
FULL PDF

Polifonie, dialogism, spaţiu interactiv şi raporturile lor cu interacţiunea verbală. Studiul de faţă abordează, pornind de la lucrările lui Mihail Bahtin, trei fenomene discursive care derivă din interacţiunea verbală. Sunt examinate, într-o primă fază, raporturile dintre polifonie şi plurilingvism, insistând asupra diferenţelor dintre conceptul literar şi cel lingvistic de polifonie. Este definit apoi fenomenul de dialogism ca interacţiune verbală şi ilustrat prin două dintre formele sale textuale relevate de Bahtin: dialogul disimulat şi polemica voalată. Ultima parte este consacrată fenomenului de eterogenitate constitutivă a interacţiunii verbale, descris cu ajutorul conceptelor de cadru şi de spaţiu interactiv.

Cuvinte-cheie: interacţiune verbală, polifonie, pluriligvism, dialogism, spaţiu interactiv.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă