Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   ARHIVELE DE FOLCLOR – MARTORI AI ISTORIEI DISCIPLINELOR ETNOLOGICE / FOLKLORE ARCHIVES – WITNESSES OF THE HISTORY OF ETHNOLOGICAL STUDIES.

Autori:  ELEONORA SAVA.
 
       
         
  Rezumat:  
Arhivele de folclor – martori ai istoriei disciplinelor etnologice. Studiul de față propune o relectură a documentelor păstrate într-o arhivă de folclor din România, din unghiul metodelor utilizate de cei care au redactat și au arhivat aceste documente. Cercetarea demonstrează faptul că, în lipsa unor mărturii cu privire la modul în care s-au desfășurat cercetările de teren, documentele arhivei pot oferi informații valoroase despre practica de teren și despre viziunea asupra folclorului pe care au avut-o mai multe generații de cercetători. Astfel, arhivele de folclor se constituie în martori ai istoriei etnologiei.

Cuvinte-cheie: folcloristică, studii de etnologie, arhivă de folclor, cercetare de teren, arhivare, metodologia cercetării, istoria etnologiei, etnologia românească în comunism și post-comunism.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă