Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   DINCOLO DE ISTORIA UNUI GEN LITERAR: ENCICLOPEDIA SCRIERILOR MEMORIALISTICE ROMÂNEȘTI / BEYOND THE HISTORY OF A LITERARY GENRE: THE ENCYCLOPEDIA OF ROMANAIN MEMORY WRITING.

Autori:  DORIS MIRONESCU.
 
       
         
  Rezumat:  
Dincolo de istoria unui gen literar: Enciclopedia scrierilor memorialistice românești. Această lucrare prezintă ramura teoretică a proiectului de cercetare Enciclopedia Memoriilor Românești, care în prezent este în desfășurare la Institutul de Filologie Română "A. Philippide”. Această enciclopedie se alătură altor proiecte, precum dicționare literare, într-un efort de a construi o abordare alternativă la istoria literaturii (naționale) prin subminarea (legitimării) narațiunii cauzale. Va include texte canonice, memorialiști, o varietate de titluri de articole, dar de asemenea un set de concepte operative care permit o definiție a scrierilor memorialistice începând cu implicațiile memoriei la nivel psihologic, sociologic și antropologic. Prin indexarea fenomenelor literare într-o manieră enciclopedică, corpusurile textuale ale literaturii române pot fi descrise și analizate într-un mod transnațional, comparativ și interdisciplinar.

Cuvinte cheie: scrieri memorialistice, enciclopedie literară, memorie literară, memorie culturală, Enciclopedia Scrierilor Memorialistice Românești (ESMR).
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă