Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   POLITICI LINGVISTICE ROMANESTI DE ODINIOARA (SECOLUL AL XIX-LEA). CAZUL IDEILOR PROMOVATE DE CATRE ION GHICA / POLITIQUES LINGUISTIQUES ROUMAINES D’ANTAN (DU XIXE SIÈCLE). LE CAS DES IDÉES PROMUES PAR ION GHICA.

Autori:  ADRIAN CHIRCU.
 
       
         
  Rezumat:  
Politici lingvistice româneşti de odinioară (secolul al XIX-lea). Cazul ideilor promovate de către Ion Ghica. În studiul nostru, ne propunem să discutăm pe marginea politicilor lingvistice educaţionale, aşa cum erau acestea percepute în secolul al XIX-lea, când societatea românească şi, implicit, învăţământul românesc au cunoscut transformări majore, observabile mai ales în momentul în care se elaborau ori se reorganizau programele destinate şcolilor, care aveau o structură nu întru totul diferită de cea de astăzi. Parcurgerea atentă a acestor documente şcolare ne ajută să înţelegem mult mai bine modul în care a evoluat politica lingvistică în România, de care românii aveau o reală nevoie, în contextul în care legăturile cu Apusul Europei erau tot mai strânse. Se poate întrevedea astfel începutul de drum în învăţarea sistematică a limbilor materne şi a celor străine. În demersul nostru ilustrativ, ne vom baza pe un corpus de texte limitat, dar dens, selectat din scrierile lui Ion Ghica, una dintre personalităţile noastre care s-au implicat activ în progresul cultural al românilor.

Cuvinte-cheie: politici lingvistice, educaţie, limba română, limbi străine, limbi clasice, programe.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă