Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2018  
         
  Articol:   JE TE RACONTE PAS! VRAIMENT C’EST… CONSTRUCȚII SCURTE. ÎNTRE LIMBA VORBITĂ „AUTENTICĂ” ȘI CEA FICȚIONALĂ, DESPRE IDENTIFICAREA UNOR UNITĂȚI LINGVISTICE / JE TE RACONTE PAS! VRAIMENT C’EST… DES CONSTRUCTIONS COURTES! ENTRE ORAL « AUTHENTIQUE » ET FICTIONNEL, IDENTIFICATION DE CERTAINES UNITÉS LANGAGIÈRES.

Autori:  SANDRA TESTON BONNARD.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2018.2.13

Published Online: 2017-05-15
Published Print: 2017-05-30
pp. 203-224

FULL PDF

Je te raconte pas! vraiment c’est… Construcții scurte. Între limba vorbită „autentică” și cea ficțională, despre identificarea unor unități lingvistice. Această lucrare își propune să analizeze un fenomen foarte frecvent întâlnit în franceza vorbită și în cea scrisă: enunțurile neterminate din punct de vedere gramatical. La nivel micro-sintactic, aceste construcții nu au o structură sintactică pe care vorbitorii se așteaptă să o găsească în enunțurile „terminate”. Folosind o abordare sintactică bimodulară (Deulofeu, 2009) – micro și macro sintaxă –, susținem că e posibil să interpretăm aceste conscrucții drept nuclee macro-sintactice, adică structuri autonome, autosuficiente din punct de vedere comunicațional (Blanche-Benveniste, Bilger, Rouget, van den Eynde et Mertens, 1990: 112-114). De cele mai multe ori, interlocutorii nu sunt deranjați de structurile absente și acceptă construcția incompletă ca atare. În aceste contexte, au loc procese de autonomizare și de recategorizare, deoarece în lipsa contextului interpretarea acestor construcții ca nuclee macro-sintactice nu ar fi posibilă.

Cuvinte cheie: micro-sintaxă, macro-sintaxă, enunțuri neterminate, nucleu macro-sintactic, franceză vorbită.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă