Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2018  
         
  Articol:   MARCI ALE ORALITAȚII ȘI FUNCȚII ALE ACESTORA IN TEXTE SCRISE IN LIMBA PORTUGHEZA DE CATRE ELEVI DE LICEU MOZAMBICANI: STUDIU DE CAZ / INDICES D’ORALITÉ ET LEUR FONCTIONNEMENT DANS DES PRODUCTIONS ÉCRITES EN PORTUGAIS DE LYCÉENS MOZAMBICAINS: ÉTUDE DE CAS.

Autori:  PAULINO FUMO.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2018.2.09

Published Online: 2017-05-15
Published Print: 2017-05-30
pp. 147-159

FULL PDF

Mărci ale oralității și funcții ale acestora în texte scrise în limba portugheză de către elevi de liceu mozambicani: studiu de caz. Obiectivul acestui text este studierea mărcilor de oralitate în texte scrise de elevi de liceu mozambicani. Ne propunem să vedem cum discursul oral interferează în textul scris și rolul oralității configuarea structurii și a sensului textual. Studii recente subliniaza diferențele între discursul oral și cel scris, precum și caracterul mixt, având în vedere cadrul comunicațional, codificarea textuală (formală, informală, familiară) și variațiile discursive. Corpusul analizat conține mai multe trăsături ale oralității: expresii colocviale, alegeri lexicale, propoziții fixe, interpelări, relații între sunet și grafie, repetiții, expresii deictice, structuri eliptice. Analizăm patru categorii în acest articol: pluralitatea enunțurilor, expresiile colocviale, mărci ale interlocutorului, relația sunet-grafie. Ne concentrăm asupra importanței trăsăturilor orale în configurarea structurii și sensulului textual, ținând seama de intenția comunicativă a studenților când redactează textele și de contextul sociocultural în care acestea sunt produse. 

Cuvinte cheie: oralitate, scris, lexicon, structură sintactică, text.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă