Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2018  
         
  Articol:   SPRE O LINGVISTICĂ POPULARĂ ÎN SPAŢIUL VIRTUAL. CE FEL DE ORAL, CE FEL DE GENURI? / VERS UNE FOLK-LINGUISTIQUE VIRTUELLE: QUEL ORAL, QUELS GENRES?.

Autori:  LIANA POP.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2018.2.08

Published Online: 2017-05-15
Published Print: 2017-05-30
pp. 125-145

FULL PDF

Spre o lingvistică populară în spaţiul virtual. Ce fel de oral, ce fel de genuri? Dorim să arătăm că Internetul se dovedeşte a fi un teren fertil pentru crearea de noi « genuri populare » (folk-genres) de tip metalingvistic, mai mult sau mai puţin spontane. Acestea pot interesa tipologia discursurilor şi a textelor referitoare la limbă, dovedind, prin « corpusul » nelimitat, emergenţa unei noi “lingvistici populare”. Vom conchide că oralitatea acestor texte reprezintă un oral aparte – mediat de calculator – şi redat printr-o scriitură aparte – scriitura electronică. Numeroasele versiuni individuale fac însă dificilă generalizarea, ele reflectă multiple reprezentări pe care utilizatorii, în spaţiul liberalizat al Internetului, le au asupra relaţiei scris-oral.

Cuvinte cheie: genuri metalingvistice, forums Internet, relaţia scris-oral, lingvistică populară.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă