Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   ARS MEMORIAE: ISTORIA LITERARĂ JAPONEZĂ CA MEMORIE CULTURALĂ APLICATĂ / ARS MEMORIAE: JAPANESE LITERARY HISTORY AS APPLIED CULTURAL MEMORY.

Autori:  RODICA FRENŢIU.
 
       
         
  Rezumat:  Ars memoriae: istoria literară japoneză ca memorie culturală aplicată. Având drept punct de plecare cultul morţilor din folclorul japonez, bazat pe un proces „ordonat” de uitare, care cere ca „cel plecat” să fie uitat „cu grijă”, studiul de faţă îşi propune analiza pragmaticii memoriei culturale exemplificate prin istoria literară japoneză. Întrucât una din semnificaţiile lui „a-ţi aminti” presupune şi „a face ceva”, explorăm, printr-o analiză de tip hermeneutic şi de semiotică culturală, felul în care acest tip particular de memorie arhivează patrimoniul literar japonez, prin a cărui mediere se încearcă amintirea trecutului şi înţelegerea istoriei. 

Cuvinte cheie: memorie culturală, cunoaştere mnemonică, timp povestit, timp amprentă, kuhi
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă