Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   REFORMA COMUNISTĂ DIN 1948 A ÎNVĂŢĂMÂNTULUI, REFLECTATĂ ÎN DOCUMENTELE DIN ARHIVA POPOVICI / LA RÉFORME COMMUNISTE DE L’ENSEIGNEMENT DE 1948, REFLÉTÉE DANS LES DOCUMENTS DE L’ARCHIVE POPOVICI.

Autori:  EMANUELA REȚE.
 
       
         
  Rezumat:  Reforma comunistă din 1948 a învăţământului, reflectată în documentele din Arhiva Popovici. Studiul îşi propune valorificarea documentelor din Arhiva Popovici în încercarea de a surprinde efectele Reformei învăţământului din 1948: suprimarea autonomiei universitare, uniformizarea sub aspect organizatoric a învăţământului superior românesc și subordonarea acestuia imperativelor ideologice comuniste. Impunerea programelor didactice şi ştiinţifice unice, a cursurilor (purificate ideologic de orice concepţie burgheză idealistă) şi a bibliografiilor pliate pe modelul sovietic, obligativitatea participării la cursuri de marxism-leninism sunt doar câteva din măsurile de reformă de după 1948, documentate în Arhiva Popovici.

Cuvinte cheie: Reforma învățământului din 1948, Arhiva Popovici, programe ale cursurilor, documente, cursuri de marxism-leninism.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă