Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   BIBLIOTECILE PARALELE ALE FOSTEI SECURITĂȚI. ANA BLANDIANA, „ÎNTÂMPLĂRI DE PE STRADA MEA” / PARALLEL LIBRARIES OF THE FORMER SECURITATE. ANA BLANDIANA, ‘ÎNTÂMPLĂRI DE PE STRADA MEA’ (‘EVENTS FROM MY STREET’).

Autori:  CRISTINA GOGÂȚĂ.
 
       
         
  Rezumat:  Bibliotecile paralele ale fostei Securități. Ana Blandiana, „Întâmplări de pe strada mea”. Cercetarea de față restituie măsurile luate de fosta Securitate împotriva textelor cu potențial subversiv. Documentele din arhivele Securității permit un alt fel de contextualizare a literaturii române din perioada comunistă. Intelectualii, în special scriitorii, au fost întotdeauna percepuți de regimul comunist ca un pericol potențial la adresa siguranței naționale. În consecință, elita intelectuală a fost în permanență supravegheată, manipulată ori sancționată, în funcție de atitudinea față de regim. Un asemenea caz îl constituie cartea pentru copii a Anei Blandiana, „Întâmplări de pe strada mea”, denunțată ca anti-politică și retrasă din circuitul public. 

Cuvinte cheie: Ana Blandiana, Securitate, Întâmplări de pe strada mea, comunism.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă