Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   CULTURA – „O FORMĂ DE REZISTENȚĂ” ÎMPOTRIVA REGIMULUI TOTALITAR ROMÂNESC / LA CULTURE – « UNE FORME DE RÉSISTANCE » CONTRE LE RÉGIME TOTALITAIRE ROUMAIN.

Autori:  LEONTINA COPACIU.
 
       
         
  Rezumat:  Cultura – „o formă de rezistență” împotriva regimului totalitar românesc. Pornind de la volumul de memorii Amintiri în dialog, acest studiu analizează procesul de formare – în fazele incipiente/ de început – ca teoretician literar a lui Matei Călinescu, având în vedere: contextul politic și social în care criticul s-a format; rolul culturii ca univers paralel/ „compensativ” în construirea unei identități culturale în epoca totalitarismului socialist; respectiv, lectura contra-curent și critica ca soluție vs. „replică” la realitate.

Cuvinte-cheie: identitate culturală, conștient colectiv, lectură contra-curent.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă