Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   CĂTRE O ETICĂ A DISCURSULUI CRITIC: IOANA EM. PETRESCU ȘI „LECTURA RESPONSABILĂ” / TOWARDS AN ETHICS OF CRITICAL DISCOURSE: IOANA EM. PETRESCU AND “RESPONSIBLE READING”.

Autori:  PETRONIA POPA PETRAR.
 
       
         
  Rezumat:  Către o etică a discursului critic: Ioana Em. Petrescu și „lectura responsabilă.” Lucrarea pornește de la o definiție a actului receptării și a discursului teoretic influențată de sugestiile lui Attridge (2004, 2015) și axată pe conceptele de “ospitalitate” și “responsabilitate.” Natura etică a acestor concepte transformă discursul teoretico-critic într-unul prin excelență deschis Celuilalt, supus unei “autorități” de tip alteritate radical diferite de autoritatea politică și poate constitui o cale de explorare a originalității operei Ioanei Em. Petrescu în contextul ei cultural și istoric.

Cuvinte cheie: etica discursului critic, responsabilitate, ospitalitate, eveniment, alteritate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă