Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   IOANA EM. PETRESCU - PARADIGME ALE ÎNȚELEGERII POEZIEI / IOANA EM. PETRESCU – PARADIGMES DE LA COMPREHENSION POETIQUE.

Autori:  LĂCRĂMIOARA PETRESCU.
 
       
         
  Rezumat:  Ioana Em. Petrescu - paradigme ale înțelegerii poeziei. Procesul semnificării poetice este obiectul predilect al scrierilor Ioanei Em. Petrescu. Implicată în înțelegerea poeziei, deopotrivă imanentă și deschisă acțiunii factorilor modelatori ai unui construct filosofic, gândirea critică a autoarei definește, la rându-i, modele ale lecturii poeziei. Le recunoaștem valoarea de « cosmoid », prin particularitatea de a fi teorii închegate, perfect articulate în întregul demonstrației, de o rotunjime logică imbatabilă. Creația poetică este, în perspectiva Ioanei Em. Petrescu, reflectarea unui « scenariu » imaginal și abisal imaginativ, a unei « viziuni cosmologice », a unei relații transformatoare a modelului, ca « mutație » poetică.

Cuvinte-cheie : viziune poetică, viziune cosmologică, mutație poetică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă