Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   DISFEMISMELE ÎN REPREZENTAREA IDENTITĂȚII ETNICE: PRECIZĂRI STILISTICE ATAȘATE EPITETELOR ETNICE INJURIOASE ÎN CÂTEVA DICȚIONARE ROMÂNEȘTI / DYSPHEMISMS FOR ETHNICITY: CAUTIONARY LABELLING OF DISPARAGING ETHNIC WORDS IN SOME ROMANIAN DICTIONARIES .

Autori:  MARIA ŞTEFĂNESCU.
 
       
         
  Rezumat:   Disfemismele în reprezentarea identității etnice: precizări stilistice atașate epitetelor etnice injurioase în câteva dicționare românești. Acest studiu își propune să analizeze modul în care nouă dicționare importante ale limbii române și-au formulat și aplicat strategiile de includere a epitetelor etnice injurioase, precum și de circumscriere stilistică a acestora. După o scurtă trecere în revistă a teoriilor recente privind identitatea etnică, voi urmări modul în care sunt prezentați în dicționarele românești 40 de termeni etnici injurioși. Prin acest demers îmi propun să analizez măsura în care, în dicționarele autohtone, epitetele etnice injurioase sunt însoțite de mărcile stilistice adecvate.

Cuvinte cheie: epitete etnice injurioase, dicționare monolingve, mărci stilistice, norme de redactare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă