Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   ELEMENTE DE PRAGMATICĂ ÎN DISCURSUL POLITIC / ELEMENTS OF PRAGMATICS IN POLITICAL DISCOURSE .

Autori:  OCTAVIA RALUCA ZGLOBIU.
 
       
         
  Rezumat:   Elemente de pragmatică în discursul politic. Politica funcționează prin limbaj în context, spus simplu, nu ar fi posibilă existența discursului politic în afara contextului specific al acestuia și fără suportul instrumental al limbajului. Din această perspectivă, pragmatica joacă un rol decisiv în procesul de comunicare politică. Partea cea mai interesantă în această poziționare este aceea de a detecta aceste elemente pragmatice din discursul politic și de a analiza dacă sunt folosite corespunzător, mai precis în concordanță cu legile pragmaticii. Bineînțeles, vorbitorul poate fi conștient sau nu de aceste reguli pragmatice, majoritatea apărând în discurs la un nivel natural, aproape intuitiv al vorbitorului, însă dacă se detectează încălcarea acestora cu o frecvență sporită, poate fi vorba de instanțe de manipulare lingvistică.

Cuvinte cheie: pragmatică, discurs politic, limbaj în context, acte de vorbire, principiul de cooperare, funcție de legitimizare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă