Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2014  
         
  Articol:   CIVILIZAŢI / BARBARI – O INTROSPECTIVĂ ÎN MEMORIA ÎNTUNECATĂ A CRUCIADELOR CREŞTINE PRIN OCHII UNUI MUSULMAN / CIVILIZED / BARBARIAN - AN INSIGHT INTO THE DARK MEMORIES OF CHRISTIAN CRUSADES THROUGH MUSLIM EYES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Civilizaţi / barbari – O introspectivă în memoria întunecată a cruciadelor creştine prin ochii unui musulman. Acest studiu porneşte de la binecunoscuţii persani imaginaţi de Montesquieu şi propune o comparaţie (şi totodată o ajustare) a falsei lor identităţi islamice, aşa cum a fost acreditată aceasta de către scriitorul francez, la identitatea musulmanilor adevăraţi, evidenţiată în romanul lui Tariq Ali, Cartea lui Saladin, 1998 (Verso, 2010, Humanitas, 2011). Acest roman spune povestea recuceririi Ierusalimului din mâinile cruciaţilor, în 1187, sub conducerea războinicului musulman Saladin.Pornind de la mult dezbătuta problemă a „ciocnirii civilizaţiilor”, în urma cercetării mele preponderent istorice, scriitorul britanic de origine pakistaneză Tariq Ali apare ca un narator credibil al adevărului istoric şi un revelator onest al urmelor dureroase lăsate asupra conştiinţei musulmane şi deopotrivă europene de crimele comise în Evul Mediu de cruciaţii creştini. Romanul său include totodată o mare varietate de reflecţii asupra sistemului de valori al Islamului şi, în ultimă instanţă, ridică întrebări cu privire la cine au fost cei „civilizaţi” şi cine „barbarii”.

Cuvinte-cheie: cruciade creştine, Islam, Saladin, jihad, Ierusalim, civilizat, barbar, identitate

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă