Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   CARAGIALE DIN PERSPECTIVA ELITEI CULTURALE TOTALITARE CEHE A ANILOR CINCIZECI / CARAGIALE VU PAR LES ÉLITES TOTALITAIRES TCHÈQUES DES ANNÉES 50.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Caragiale din perspectiva elitei culturale totalitare cehe a anilor cincizeci. Pe fondul împlinirii, în 2012, a 100 de ani de la dispariția lui Ion Luca Caragiale, articolul propune o incursiune asupra unui subiect inedit, cel al modului în care mediul ceh a receptat scrierile caragialiene în condiţiile poeticii realist-socialiste a anilor cincizeci. Analiza este, îndeosebi, concentrată asupra reflectării în presa culturală cehă a împlinirii, în 1952, a unui alt centenar, cel de la naşterea dramaturgului român. Este perioada în care aparatul de propagandă ceh se dezlănţuie pentru reinterpreta mesajul operei lui Caragiale din perspectivă marxist-leninistă. În abordarea noii elite totalitariste, Caragiale devine în mod paradoxal un autor apropiat mişcării muncitoreşti şi dedicat „luptei de clasă”, iar satira scriitorului îşi pierde funcţia social-moralizatoare, dobândind un rol doctrinar-moralizator.

Cuvinte cheie: receptare literară, Ion Luca Caragiale, cultură cehă, comunism, realism socialist, ideologie, luptă de clasă. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă