Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   ARTĂ ŞI NAŢIUNE: ARTELE APLICATE ÎN ROMÂNIA (1898 – 1910) / ART AND NATION: ROMANIAN ARTS AND CRAFTS (1898-1910).

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Artă şi Naţiune: Artele aplicate în România (1898 – 1910). La finele secolului XIX, Art Nouveau-ul cunoscut şi ca Secesionism, Modern Style, Stile Floreale etc. s-a făcut remarcat ca un fel de numitor comun stilistic în cultura europeană. Văzut ca import cultural în Romania fin de siècle, în contextul proiectului unei arte naţionale, apariţia Art Nouveau-ului a stârnit numeroase şi interesante dezbateri printre artiştii, criticii de artă şi intelectualii proeminenţi ai momentului. De fapt, aceste dezbateri au adus în discuţie o serie de interogaţii majore, şi anume, ce reprezintă Arta Naţională, cum această artă poate conserva şi reprezenta identitatea românească şi, în acelaşi timp, cum o poate recomanda unui public occidental într-un ambalaj modern, nu doar în calitate de cultură populară sau simplu material etnografic. În căutarea unei semnificaţii moderne a Artei Naţionale, critici precum Leon Bachelin au descoperit o modalitate de a utiliza tradiţia bizantină a picturii murale care ornamentează mănăstirile româneşti peste tot în ţară, în contextul artelor aplicate cărora Art Nouveau-ul le-a imprimat o marcă stilistică proprie. Basmele, legendele, baladele ofereau o sursă de inspiraţie pentru artistul care transpunea tradiţia într-un stil nou, modern.

Cuvinte cheie: Arte aplicate, Neobizantinism, Art Nouveau, Naţionalism, Stil. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă