Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   „ĂŞTIA SUNT BĂIEŢII MEI!” –MENTORUL DE CENACLU ŞI GENERAŢIA 80 / « ILS SONT TOUS MES FILS ! » L’INSTITUTION DU PARRAINAGE LITTÉRAIRE ET LA GÉNÉRATION 1980.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  „Ăştia sunt băieţii mei!” –mentorul de cenaclu şi generaţia 80. Impunerea generaţiei literare 80 urmează unul dintre cele mai rapide trasee din istoria literară românească: în mai puţin de cinci ani, tinerii scriitori ajung, din avangardişti „normali”, figuri puternice, inconturnabile, ale spaţiului literar din ultimul deceniu comunist. O posibilă explicaţie a acestui traseu ar putea fi căutată în rolul mentorilor din cenaclurile studenţeşti în care se sudează generaţia: critici literari influenţi şi profesori la facultăţile de filologie, ei încurajează şi sprijină generaţia 80, într-un efort de blocare a influenţei scriitorilor apropiaţi de polul ideologizat. Articolul de faţă propune o descriere succintă a efectelor acestor eforturi, în interiorul luptei pentru conservarea valorilor literare specifice.

Cuvinte cheie: câmp literar, mentor literar, generaţie, cenaclu, comunism românesc, legitimare, avangardă, istorie literară 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă