Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   REFUZUL DESCENDENŢEI. MONICA LOVINESCU ŞI TRADIŢIA ESTETICĂ ÎN ISTORIOGRAFIA LITERARĂ ROMÂNEASCĂ / TROUBLED HERITAGE. MONICA LOVINESCU AND THE AESTHETICAL TRADITION IN ROMANIAN LITERARY HISTORIOGRAPHY.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Refuzul descendenţei. Monica Lovinescu şi tradiţia estetică în istoriografia literară românească. Articolul de faţă analizează în linii mari critica literară a Monicăi Lovinescu în contextul tradiţiei critice şi istoriografice româneşti, reprezentate de personalităţi ca E. Lovinescu şi G. Călinescu. Articolul examinează câteva luări de poziţie ale Monicăi Lovinescu privind configuraţia câmpului literar şi statutul criteriului estetic în critica românească a anilor 1960-1980. Analiza se încheie cu relevarea principiului etic, considerat de criticul român în exil ca fiind esenţial pentru un scriitor în condiţiile unui regim totalitar.

Cuvinte-cheie: Monica Lovinescu, critică literară, istorie literară, tradiţie, câmp literar, comunism, criteriu estetic, valoare etică. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă