Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   NEGOCIEREA IDEII DE LITERATURĂ UNIVERSALĂ ÎN PRIMUL JURNAL INTERNAŢIONAL DE LITERATURĂ COMPARATĂ. CAZUL LITERATURII ALBANEZE / NEGOTIATING WORLD LITERATURE IN THE FIRST INTERNATIONAL JOURNAL OF COMPARATIVE LITERARY STUDIES. THE ALBANIAN CASE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Negocierea ideii de literatură universală în primul jurnal internaţional de literatură comparată. Cazul literaturii albaneze. Studiile legate de Acta Comparationis Litterarum Universarum, primul organ internaţional de literatură comparată, au fost de multe ori prea generale, iar detaliile legate de reţeaua vastă de colaboratori a ajuns pe planul al doilea. Lucrarea prezintă o analiză detaliată a modului în care figura carismatică a naţionalismului albanez, Thimi Mitko (Euthyeme Mitko) din Cairo, a fost cooptat în reţeaua internaţională a colaboratorilor Actei. În acest proces complex de negociere dintre diferitele viziuni legate de literatura albaneză şi universală, de noţiunile de naţiune şi cosmopolitism, soarta şi repoziţionarea textelor lui Mitko pot deveni un model în ceea ce priveşte funcţionarea reţelelor de colaboratori în jurul Actei Comparationis Litterarum Universarum.

Cuvinte cheie: Acta Comparationis Litterarum Universarum, Brassai Sámuel, Hugo von Meltzl, Thimi Mitko, Dora d’Istria, literatură albaneză, analiză de reţele literare. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă