Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   SPECIFICITATE NORVEGIANĂ. O CONSTRUCŢIE CULTURALĂ / NORWEGIAN DISTINCTIVENESS. A CULTURAL CONSTRUCTION.

Autori:  SANDA TOMESCU BACIU.
 
       
         
  Rezumat:  Specificitate norvegiană. O construcţie culturală. Articolul îşi propune să prezinte corelaţia dintre ideologie şi cultură / literatură în procesul de construcţie naţională a Norvegiei în urma dizolvării uniunii cu Danemarca în anul 1814 după aproximativ patru sute de ani de guvernare daneză. Totuşi abia în anul 1905 Norvegia îşi câştigă deplina independenţă prin desprinderea de uniunea cu Suedia. În acest context, strategiile politice şi culturale promovate de constructorii naţiunii norvegiene în decursul secolului al XIX-lea, aflaţi în căutarea “caracterului naţional” distinct, au creat o “specificitate” culturală norvegiană, o cultură cu două limbi oficiale scrise şi în consecinţă două “literaturi”, în limba Nynorsk (neonorvegiană) şi în limba Bokmål (literal, limba cărţii).

Cuvinte cheie: caracter naţional, construcţie naţională, specificitate, identitate, literatură, norvegian, stat-naţiune. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă