Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   PUNEREA ÎN SCENĂ A ISTORIEI ŞI A METAFOREI. BÂNTUITOAREA MOARTE ROŞIE / STAGING HISTORY AND METAPHOR. THE HAUNTING RED DEATH.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Punerea în scenă a istoriei şi a metaforei. Bântuitoarea Moarte Roşie. Articolul investighează Masca Morţii Roşii din punct de vedere medical şi literar. Susţinem că trecerea de la perspectiva medicală (prezentă în prima parte a nuvelei) la întruparea metaforică a Morţii Roşii (prezentă în a doua parte a nuvelei) este realizată cu ajutorul măştii care acţionează fie ca un accesoriu, fie ca un fals dublu. Profilul Morţii Roşii întrupând ameninţarea constantă a epidemiilor este construit în relaţie cu două dintre cele mai letale epidemii din istoria umană: tuberculoza (numită şi Moartea Albă) şi ciuma (numită şi Moartea Neagră). Profilurile metaforice ale acestor două epidemii istorice sunt folosite de Poe şi în planul spaţial prin intermediul cromaticii, astfel încât succesiunea camerelor lui Prospero din stăreţie poate fi înţeleasă ca o cronologie inversată a epidemiilor. Pe scena istoriei, carnavalul ca o prescripţie de viaţă împotriva ciumei, acţionează ca o invitaţie pentru Moartea Roşie din cauza anulării stabilităţii pe care acesta o implică. Ciuma, marele nivelator, se supune regulilor celebrării vieţii şi îşi transformă propria faţă într-o mască. Până la sfârşitul reprezentaţiei, Moartea Roşie înlocuieşte măştile efemere ale invitaţiilor lui Prospero cu propria mască. În acest fel, victimele devin replici ale Morţii Roşii.

Cuvinte cheie: mască; istorie; metaforă; Moartea Neagră; Moartea Roşie; Moartea Albă. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă