Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   DE LA TEXT LA HIPERTEXT. ARHITECTURA ROMANULUI LA INTERSECŢIA CONFIGURǍRII ARTISTICE CU RECONFIGURAREA TEHNOLOGIZATǍ / FROM TEXT TO HYPERTEXT. THE CONSTRUCTEDNESS OF THE NOVEL BETWEEN ARTISTIC CONFIGURATION AND TECHNOLOGICAL RECONFIGURATION.

Autori:  ALINA PREDA.
 
       
         
  Rezumat:  De la text la hipertext. Arhitectura romanului la intersecţia configurǎrii artistice cu reconfigurarea tehnologizatǎ. Mesajul unui text literar nu poate fi transmis pur şi simplu în mod direct, pe baza normelor care guverneazǎ procesul de codare, respectiv decodare, utilizat în comunicarea de zi cu zi. Este nevoie, datoritǎ particularitǎţilor comunicǎrii narative, sǎ se utilizeze o procedurǎ structuralǎ complexǎ, ce conferǎ textului romanesc o arhitecturǎ specificǎ. Iar acum, la începutul unui nou secol, am putea fi martorii unei transformǎri complexe al cǎrei rezultat va fi modificarea semnificaţiei cuvậntului “a citi”. Este însǎ greu de apreciat dacă la sfârşitul acestei perioade de tranziţie literatura îşi va fi schimbat forma pentru a acomoda noile tehnologii sau dacă noul mediu al informaticii va reuşi să marginalizeze complet orice materiale care nu pot fi uşor transferate în limbaj computerizat.

Cuvinte cheie: carte tipǎritǎ, carte electronicǎ, text, hiper-text, hiper-romanul, hiperficţiunea 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă