Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   CATEGORIA ESTETICĂ A STRANIULUI ÎN ROMANUL DE LA SFÂRŞITUL SECOLULUI 20 ŞI ÎNCEPUTUL SECOLULUI 21 / THE AESTHETIC CATEGORY OF THE UNCANNY IN THE NOVEL AT THE END OF THE 20TH CENTURY AND THE BEGINNING OF THE 21ST.

Autori:  RUXANDRA CESEREANU.
 
       
         
  Rezumat:  Categoria estetică a straniului în romanul de la sfârşitul secolului 20 şi începutul secolului 21. Nu doar cititorul profesionist, ci orice fel de cititor, în general, este fascinat, uneori sau adeseori, nu numai de cărţile clasice, respectabile, faimoase, ci şi de opuri neobişnuite, ciudate, atipice, exotice (şi lista de calificative ar putea continua). Eu numesc aceste cărţi pur şi simplu stranii. Dacă din cărţile clasic-faimoase cititorul reţine principii de viaţă, stări psihologice şi morale (şi multe altele, y compris plăcerea lecturii, de ce nu?, fiindcă altfel ar pieri lumea, ca să zic aşa), cărţile stranii au atu-ul că năucesc, şochează, dar nu oricum, ci printr-o formă de înminunare. Şi ele pot stârni savoarea lecturii, atâta doar că o fac uimind în chip extrem, după ce şochează (sau, poate, în timp ce şochează). Şocul nu este neapărat unul de limbaj (licenţios ori violent sau pur şi simplu experimental), ci de subiect şi de situaţie, de personaje, de construcţie epică.

Cuvinte-cheie: straniul, roman, sfârşitul secolului 20, începutul secolului 21, fantatic, Patrick Süskind

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă